26.03.2020 Jana Čiháková
Mnoho lidí dnes upřednostňuje exotické plody. Táhne mango, samozřejmě banány, mandarinky i pomeranče. Na jablka, zvlášť pak ta naše, se často zapomíná. A je to škoda! I když se vedle exotického ovoce mohou jablka tvářit jako chudí příbuzní, paradoxně vám nabídnou mnohem více.
Díky pestrosti odrůd jsou šťavnaté plody plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek dostupné v podstatě celoročně. Lokální jablka, která není potřeba transportovat přes půl světa, dozrávají pěkně na sluníčku a pěstitelé jim dávají tolik času, kolik k uzrání potřebují. Díky tomu mají dostatek živin. Exotické ovoce, které se k nám dováží, se sklízí tak, aby dozrálo cestou. Takto podtržené plody ale nemají ani polovinu zdraví prospěšných látek a už vůbec ne lahodnou chuť. Často obsahují mnoho kyselin, které mohou být pro citlivé jedince nebo děti dráždivé.
V posledních letech se zesiluje i apel na konzumaci sezónních potravin, která se je pro tělo naprosto přirozená. Citrusové plody například ochlazují, proto by v zimních a raně jarních měsících měly být pouze občasným zpestřením jídelníčku. Zato jablka jsou naopak doporučována k denní konzumaci. I tak ale není jedno, po kterém sáhnete a je téměř nutné kontrolovat zemi původu. Není jablko jako jablko. Ta tuzemská například splňují jedny z nejpřísnějších limitů pro rezidua pesticidů. I podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce nedochází u české produkce k jejich překročení.
To se však například nedá tvrdit v případě výpěstků z Polska. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v období od konce loňského roku zvýšený počet případů nevyhovujících jablek z dovozu s nadlimitním obsahem pesticidů. Výsledky z akreditované laboratoře SZPI aktuálně potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu bifenthrin v šarži Jablek zelených, odrůda Golden Delicious, země původu: Polsko.“ sdělil mluvčí inspektorů Pavel Kopřiva a dodal, že tyto případy zdaleka nejsou ojedinělé. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v tržní síti další případ jablek z Polska s nadlimitním obsahem pesticidů v červnu, tedy jen měsíc a kousek před posledním případem. V daném roce se jednalo již o celkově čtvrtý případ zjištění tohoto druhu u jablek polského původu. „Výsledky z akreditované laboratoře SZPI potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v šarži nebalených jablek odrůdy Gala, země původu: Polsko. Jablka obsahovala rezidua pesticidu chlorpyrifos v množství 0,20 mg/kg, což je dvacetinásobek maximálního povoleného limitu, který dle předpisů činí 0,01 mg/kg,“ řekl mluvčí.
Zatímco některá jablíčka se mohou pochlubit sytě rudou až temně fialovou slupkou, jiná jsou nezdravě žlutá, kropenatá, a k nakousnutí tolik nevábí. Nenechte se ale obalamutit slupkou. I ošklivý povrch může ukrývat neuvěřitelné chutné jádro, a naopak naleštěný kabátek může být jen trikem obchodníků, jak nalákat ke koupi plodů bez chuti a vůně. Samozřejmě nekupujte jablka pomačkaná, otlučená nebo nahnívající. Přirozené žíhání, barevné nerovnosti nebo flíčky ale na chuti neubírají. Jablko, které vůbec nevoní, raději nekupujte. Jablko také otestujte v dlani, mělo by být pevné, hladké a těžké, což svědčí o jeho šťavnatosti. Starší jablka postupně vláhu ztrácí, i ze sklepa na jaře již vyndáváte spíše plody scvrklé a moučné, vlhkost začne ztrácet ale i při delším uskladnění v nevhodných podmínkách doma ve spíži nebo ve skladu obchodu.
Ač tyto plody dozrávají hlavně na podzim, při správném uskladnění vydrží bez problémů až do jara. Navíc existují i časné letní odrůdy, které si můžete užít čerstvé již během prázdnin, nebo naopak odolné zimní odrůdy, které si ve sladkosti a šťavnatosti nezadají s ostatními. Jablka se dělí na letní, raně zimní, zimní a pozdně zimní. Nejde přitom jen o to, kdy se sklízejí, ale kdy dobře uskladněná dozrávají a jsou nejchutnější. Proto můžete kvalitní a chutné plody získat po celý rok - zatímco některá dozrávají již v červnu či v červenci, jiná, velmi pozdně sklízená, v květnu či červnu ještě nabízí plnohodnotnou chuť, svěžest i strukturu. Chcete-li si přinést z obchodu to nejlepší v zimních měsících, nesáhnete podle informací Ovocnářské unie vedle s odrůdami Rubinola, Lipno či Karneval. I v březnu či dubnu nemusí být jablko zklamáním, zejména když ochutnáte odrůdy Melrose, Luna či Meteror. Svěží čerstvou chuť si až do května zachovává například druh Sirius, Idared a Shalimar.
Vybírat můžete také podle odrůdy. K těm šťavnatějším, na které v našich obchodech narazíte nejčastěji, patří například odrůdy Jonagold, Gala nebo Champion, ze zimních pak Heliodor, Sirius nebo Orion. Připravíte z nich nejen zdravou svačinu či chutný dezert, ale i šťávy a smoothie. Hledáte-li šťavnaté a trochu kyselejší osvěžení, je jasnou volbou lesklá zelená odrůda Granny Smith. Sladkou chuť oceníte nejen v dezertech, ale i ovocných salátech, zajímavý nádech dají jablka pečenému masu i omáčkám. Zkuste například Red Delicious. Idared zas uspokojí nejen vaše chutě, ale svým příjemným aroma i váš nos. A chcete-li si nasušit sladké a voňavé křížaly, zvolte na ně sladká a aromatická jablka Gala.
Potřebujete-li provonět pečeni nebo dezert, vsaďte na aromatická jablka, jako je třeba ryze česká odrůda Rubín, poněkud obyčejně vypadající Champion nebo temně červený Red Jonaprince. Zkuste také Goldstar, jehož zeleno-žlutá slupka by vás neměla odradit, skrývá sladce navinulou a velmi plnou chuť. Dobře vybrané jablko vám pomůže nejen pokrmu dodat chuť a vůni, ale zajistí, že se recept spolehlivě povede. Pro oblíbený štrůdl se například nehodí jablka příliš moučná, díky nimž by byl suchý, ale ani měkká a šťavnatá, která by hodně tekla. Potřebujete-li tužší konzistenci ovoce, vsaďte na odrůdy Opal nebo Kordona.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.